نکات مهم در نمونه برداری از پستان

نمونه برداری از پستان

نمونه برداری از پستان روشی است که در آن نمونه کوچکی از بافت سینه برای آزمایش برداشته می شود. بافت سینه به لحاظ بررسی وجود سرطان پستان در زیر میکروسکوپ بررسی می شود. روش های متعددی برای انجام نمونه برداری وجود دارد. در یک روش از سوزن مخصوص برای برداشت بافت استفاده می شود. در روش دیگر نمونه برداری طی یک جراحی کوچک و سرپایی انجام می شود.نمونه برداری برای تایید یا رد سرطان پستان انجام می گیرد. این روش بعد از سایر تست های پستان مانند ماموگرافی یا معاینه فیزیکی پستان که نشان دهنده احتمال سرطان سینه بوده اند انجام می شود.

علت انجام نمونه برداری از پستان

  • شما یا پزشک توده ای را در سینه خود احساس کنید.
  • ماموگرافی، ام آر آی یا سونوگرافی نشان دهنده وجود یک توده در سینه باشند.
  • شما تغییراتی در نوک پستان خود مانند ترشحات خونی مشاهده کنید.

روش انجام نمونه برداری از پستان

نحوه نمونه برداری به سه طریق است:

  1. بیوپسی آسپیراسیون با سوزن نازک که از سوزن بسیار ریز برای برداشت نمونه بافتی سینه استفاده می شود.
  2. بیوپسی سوزنی مرکزی که از سوزن بزرگ تر برای برداشت نمونه استفاده می شود.
  3. نمونه برداری از سینه به کمک جراحی که نمونه در یک جراحی کوچک و سرپایی برداشته می شود.

روش اول و دوم در نمونه برداری از سینه معمولا شامل مراحل زیر هستند:

  • شما روی یک تخت معاینه نشسته و یا به پهلو دراز می کشید.
  • پزشک محل نمونه برداری را تمیز کرده و یک ماده بی حسی تزریق می کند بنابراین شما در طول نمونه برداری احساس درد نمی کنید.
  • زمانی که ناحیه مورد نظر بی حس می شود، پزشک سوزن نازک را برای نمونه برداری از سینه وارد می کند و نمونه مایعی یا بافتی اندکی برمی دارد.
  • هنگام بیرون کشیدن نمونه ممکن است احساس فشار اندکی کنید.
  • برای متوقف کردن خونریزی ناشی از نمونه برداری از سینه فشار بر روی محل بیوپسی اعمال می شود.
  • پزشک یک گاز استریل بر روی محل نمونه برداری از سینه قرار می دهد.

روش نمونه برداری از پستان به کمک جراحی :

جراح یک برش کوچک بر روی پوست شما ایجاد می کند تا همه یا بخشی از توده را بردارد. در صورتی که توده با نمونه برداری سوزنی قابل دسترسی نباشد، این نوع نمونه برداری از سینه انجام می شود.

نوع نمونه برداری از سینه به فاکتورهای مختلفی چون اندازه توده، نوع آن و یا ناحیه ای که در تست های دیگر مشکوک تشخیص داده شده است بستگی دارد.

فواید نمونه برداری پستان

  • این روش از بیوپسی جراحی کمتر تهاجمی است ، زخم کمی ایجاد می کند یا هیچ زخمی ایجاد نمی کند و در کمتر از یک ساعت قابل انجام است.
  • در تصویربرداری اولتراسوند از تابش یونیزه کننده استفاده نمی شود.
  • نمونه برداری از پستان با هدایت سونوگرافی به طور قابل اعتماد نمونه های بافتی را ارائه می دهد که می تواند توده پستان را خوش خیم یا بدخیم نشان دهد.
  • در مقایسه با بیوپسی استریوتاکتیک پستان ، روش سونوگرافی سریعتر است و از نیاز به قرار گرفتن در معرض اشعه یونیزه جلوگیری می کند.
  • با سونوگرافی می توان حرکت سوزن بیوپسی را هنگام حرکت از طریق بافت پستان دنبال کرد.
  • بیوپسی سینه با هدایت سونوگرافی قادر به ارزیابی توده های زیر بازو یا نزدیک دیواره قفسه سینه است که دستیابی به آنها با بیوپسی استریوتاکتیک دشوار است.
  • بیوپسی با هدایت سونوگرافی نسبت به سایر روش های بیوپسی ، مانند بیوپسی جراحی باز یا بیوپسی استریوتاکتیک ، هزینه کمتری دارد.

عوارض نمونه برداری از پستان

کبودی و خونریزی از جمله عوارض نمونه برداری از پستان هستند. در برخی مواقع محل بیوپسی عفونی می شود. در این صورت، شما باید آنتی بیوتیک دریافت کنید. نمونه برداری از سینه با جراحی ممکن است موجب درد و ناراحتی بیشتر گردد. پزشک داروهایی را برای تسکین درد این نوع نمونه برداری از سینه تجویز می کند. خطر خونریزی و تشکیل هماتوم یا مجموعه ای از خون در محل نمونه برداری وجود دارد. با این حال ، به نظر می رسد خطر کمتر از یک درصد بیماران است.

یک بیمار گاه به گاه دارای ناراحتی قابل توجهی است که می تواند به راحتی توسط داروهای مسکن بدون نسخه کنترل شود. هر روشی که در آن به داخل پوست نفوذ می کند خطر عفونت را به همراه دارد. به نظر می رسد احتمال عفونت نیاز به درمان آنتی بیوتیکی کمتر از یک در 1000 است. بسته به نوع بیوپسی در حال انجام یا طراحی دستگاه بیوپسی ، نمونه برداری از بافت واقع در عمق پستان ، خطر اندکی برای عبور سوزن از دیواره قفسه سینه دارد ، و اجازه می دهد هوا در اطراف ریه ایجاد شود که می تواند باعث فروپاشی ریه شود که این یک اتفاق بسیار نادر است.

نتایج نمونه برداری از پستان

آماده شدن جواب نمونه برداری از پستان به چند روز تا یک هفته زمان نیاز دارد. نتایج معمولا بدین صورت گزارش می شود:

  • نرمال: سلول های سرطانی یا غیر طبیعی یافت نشده است.
  • غیر نرمال اما خوش خیم: این نشان دهنده تغییراتی در سینه است که سرطان نیستند. این تغییرات شامل تجمعات و کیست های کلسیمی هستند. برخی مواقع نیاز به تست و پیگیری بیشتری خواهد بود.
  • وجود سلول های سرطانی: در این صورت جواب نمونه برداری از سینه شامل اطلاعاتی در مورد سرطان است که پزشک را در انتخاب برنامه درمانی مناسب با شرایط شما یاری می دهند.

نتايج بدست آمده از پاتولوژي نمونه برداري ميتواند لزوم انجام جراحي را براي بيمار مشخص سازد. نکته مهم وجود تطابق بين يافته هاي پاتولوژي و راديولوژي است درصورتي که راديولوژيست ضايعه را مشکوک به سرطان گزارش کند ولي يافته هاي پاتولوژي دال بر وجود يک ضايعه خوشخيم باشد انجام جراحي براي تشخيص قطعي ضروري است.

کدام روش نمونه برداری بهتر است؟

در شرایط مختلف ممکن است هر یک از روش های نمونه برداری ارجحیت پیدا کنند ولی در مجموع ترجیح بر این است که تاحد ممکن از نمونه برداری باز کمتر استفاده شود و این که نمونه برداری با هدایت سونوگرافی انجام شود. با این وجود برای توده های سطحی و توده های پشت هاله مرکزی پستان معمولا از روش باز استفاده میشود و در توده هایی که فقط در ماموگرافی دیده شوند از روش استریوتاکتیک استفاده میشود.

 

نکات قبل از نمونه برداری

عموما توصیه میشود شب قبل از هر گونه عمل جراحی بیمار استحمام کند. اگر بیمار به داروی بیحسی حساسیت دارد حتما باید پزشک را مطلع سازد. اگر بیمار داروی خاصی مصرف میکند باید آنرا با پزشک در میان بگذارد. مصرف آسپیرین قبل از نمونه برداری با سوزن ظریف اشکالی ندارد ولی برای سایر روش ها بهتر است با نظر پزشک مربوطه به مدت یک هفته قطع گردد.

مراقبت های پس از نمونه برداری

در نمونه برداری باز با توجه به انجام عمل جراحی، مراقبت پس از عمل به نظر پزشک مربوطه بستگی خواهد داشت اما در روش های سوزنی مختصر فشار روی پانسمان و استفاده ای کیسه یخ روی پانسمان در ساعات اول پس از نمونه برداری و برداشتن پانسمان روز پس از نمونه برداری توصیه میشود. بیمار روز پس از عمل میتواند حمام کند. فعالیت های معمولی مشکلی ندارند اما ورزش بستگی به تحمل درد توسط بیمار دارد و بهتر است چند روی به تاخیر بیفتد تا التیام کامل حاصل گردد.

 

 

دکتر عماد انصاری پور؛ متخصص رادیولوژی – سونوگرافی و فلوشیپ فوق تخصصی تصویربرداری مداخله‌ای (اینترونشنال رادیولوژی) از دانشگاه علوم پزشکی مشهد

زمینه فعالیت:

  • سونوگرافی های روتین و تخصصی
  • رادیوگرافی های روتین و تخصصی
  • اقدامات اینترونشن مانند نفروستومی (گذاشتن سوند درون کلیه ) و …
  • بیوپسی (نمونه برداری) از پستان و کلیه و کبد و غدد لنفاوی و تیروئید و…
  • تخلیه کالکشن (تجمع ترشحات) از داخل شکم و لگن و تعبیه درن
  • آنژیوگرافی (بررسی عروق) اندام ها و شکم

 

آدرس: مشهد احمد آباد، بلوار ابوذر غفاری، نبش ابوذر غفاری ۲۳

شماره تماس38448770 051  داخلی 506

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو × 3 =