آر اف رادیو فرکوئنسی (RF) روشی است که در آن از سوزنهای مخصوص برای ایجاد ضایعاتی در امتداد اعصاب انتخاب شده استفاده میشود. سوزنها عصب را تا دمای 80 درجه سانتیگراد گرم میکنند (تقریباً در دمای آب داغ، نه جوش). وقتی این گرما به مدت حدود 2-3 دقیقه روی عصب اعمال شود، عصب از انتقال سیگنالهای درد جلوگیری میکند. بدن تمایل دارد اعصابی را که به این روش مسدود شده اند دوباره رشد دهد و این درمان ممکن است یک سال یا بیشتر موثر باشد.
آر اف رادیو فرکوئنسی (RF) برای بیماران مبتلا به انواع خاصی از کمردرد یا گردن درد که عمدتا از مفاصل فاست درد دارند ارائه میشود. اگر بلوکهای بی حسی موضعی تشخیصی برای شما موثر بوده است، این روش نیز برای تسکین درد شما مناسب است. آر اف رادیو فرکوئنسی (RF) به میزان پاسخگویی شما به بلوک “موقتی” یا تشخیصی بستگی دارد.
انواع آر اف رادیو فرکوئنسی (RF)
فرکانس رادیویی نوروتومی
نوروتومی با فرکانس رادیویی با هدف قطع ارتباط سیگنالهای درد به مغز، ضایعه حرارتی در برخی اعصاب ایجاد میکند و در نتیجه درد را از بین میبرد. این دارو در مقایسه با تزریق کورتیزون، برای افرادی که از درد مفصل فاست یا مفصل ساکروایلیاک رنج میبرند، ماندگاری بیشتری دارد. اگر با بلاکهای عصبی تسکین درد داشته اید، ممکن است نوروتومی فرکانس رادیویی برای شما شیوهی مناسبی باشد.
تجهیزات تخصصی، گرما تولید میکنند و سپس بر روی اعصاب خاص متمرکز میشوند و توانایی آنها در انتقال سیگنالهای درد به طور موقت قطع میکنند. این گرما از طریق سوزنهایی که از طریق پوست اطراف ستون فقرات شما وارد میشود، به اعصاب مورد نظر منتقل میشود. این روش تحت آرام بخشی انجام میشود.
این روش در هر قسمت از ستون فقرات که باعث درد شما شده است، انجام می شود. این شامل:
- مفاصل فاست گردن
- مفاصل فاست کمر
- مفاصل ساکروایلیاک
- مفاصل فاست توراسیک
رادیو فرکانس پالسی
رادیو فرکانس پالسی از این جهت بی نظیر است که تسکین درد را ایجاد میکند بدون اینکه صدمه قابل توجهی به بافت عصبی وارد کند. این نوع آر اف رادیو فرکوئنسی، از درجه حرارت کمی پایین تر بر روی اعصاب حساستر برای تسکین درد طولانی مدت استفاده میکند.
این روش را میتوان روی هر عصبی که باعث درد شود، انجام داد. این اعصاب شامل موارد زیر است:
- گانگلیون ریشه پشتی برای درد دست و پا
- اعصاب مفصلی برای درد زانو
- اعصاب اکسیپیتال بیشتر و کمتر برای سردرد عصب پس سری
- عصب ایلیواینگوینال برای درد کشاله ران
- عصب بین دنده ای برای درد قفسه سینه
- سمپاتیک کمربرای درد پا
- گانگلیون اسفنوپالانتین برای درد صورت یا نورالژی عصب سه قلو
- گانگلیون ستاره ای برای دردهای صورت و بازو
- شبکه اسپلانکنیک برای درد شکم
- عصب فوق عضلانی سوپرااسکاپولار برای درد شانه
مزایای آر اف رادیو فرکوئنسی چیست؟
این روش باعث کاهش اختلالات عصبی (مانند هدایت سیگنالهای درد) برای کاهش درد و سایر علائم مرتبط میشود. تقریباً 70-80٪ بیماران انسداد خوبی از عصب مورد نظر پیدا میکنند. این باید به تسکین بخشی از دردی که عصب مسدود شده کنترل میکند، کمک کند. گاهی اوقات پس از انسداد یک عصب، مشخص میشود که از مناطق دیگر نیز درد وجود دارد.
چگونه آر اف رادیو فرکوئنسی انجام میشود؟
از آنجا که اعصاب در اشعه ایکس دیده نمیشود، سوزنها با استفاده از نشانههایی که محل اعصاب را تعیین میکنند، قرار داده میشوند. از فلوروسکوپی (اشعه ایکس) برای شناسایی این نشانهها استفاده میشود. پس از قرار دادن سوزن، ولتاژهای بسیار کمی روی سوزن اعمال میشود تا محل قرارگیری مناسب آزمایش شود. پس از تأیید موقعیت نوک سوزن، مقدار کمی بی حسی موضعی تزریق میشود. پس از بی حس شدن کافی عصب، ولتاژهای فرکانس رادیویی بالاتری اعمال میشود و عصب تا دمای مطلوب گرم میشود.
چه مدت طول میکشد؟
بسته به مناطقی که تحت درمان قرار میگیرند، ممکن است از حدود 30 دقیقه تا یک ساعت طول بکشد.
چه انتظاری باید بعد از درمان داشته باشم؟
پس از بهبودی از آرام بخشی، باید فردی شما را به خانه برساند. مقداری درد عضلانی وجود دارد که ممکن است تا یک هفته ادامه داشته باشد. استفاده از کیسههای یخ کمک خواهد کرد. پزشک همچنین در مورد هر دارویی که میتوانید برای کمک به رفع ناراحتی و درد بعد از درمان استفاده کنید با شما صحبت خواهد کرد. اگرچه بیشتر بیماران در طی یک هفته تسکین قابل توجهی را تجربه میکنند، اما گاهی ممکن است 3-4 هفته طول بکشد.
بعد از آر اف رادیو فرکوئنسی باید بتوانید روز بعد به کار خود برگردید. احساس درد در محل تزریق ممکن است باعث شود شما یکی دو روز از کار خود دور شوید.
اثرات این روش چقدر ماندگار است؟
اگر آر اف رادیو فرکوئنسی موفقیت آمیز باشد، اثرات این روش میتواند تا 18-17 ماه ماندگار باشد.
چند جلسه لازم است که این درمان را انجام دهم؟
پزشک در ویزیتهای بعدی این مورد را ارزیابی میکند. به خاطر داشته باشید که اگرچه آر اف رادیو فرکوئنسی روشی “دائمی” است، اما بدن با گذشت زمان تمایل به رشد مجدد این اعصاب دارد. ممکن است لازم باشد در آینده این درمان را تکرار کنید.
خطرات و عوارض جانبی آر اف رادیو فرکوئنسی چیست؟
به طور کلی، این روش بی خطر است. با این حال، با هر روش خطرات، عوارض جانبی و احتمال بروز عوارض وجود دارد. خطرات و عوارض بستگی به مکانهایی دارد که آسیب دیده اند. هر زمان تزریق از طریق پوست انجام شود، خطر عفونت وجود دارد. به همین دلیل از شرایط استریل برای این بلوکها استفاده میشود. سوزنها باید از طریق پوست و بافتهای نرم که باعث درد میشود عبور کنند. اعصاب ضایعاتی ممکن است نزدیک عروق خونی یا سایر اعصاب باشند که میتوانند به طور بالقوه آسیب ببینند. هنگام قرار دادن سوزنهای فرکانس رادیویی دقت زیادی صورت میگیرد، اما خطر عوارض نادر است. پزشک شما در مورد تمام خطرات قبل از عمل صحبت خواهد کرد.
چه کسی نباید این روش را انجام دهد؟
بیماران زیر نباید تزریق آر اف رادیو فرکوئنسی انجام دهند:
- اگر به هر یک از داروهای تزریقی حساسیت دارید
- اگر از داروی رقیق کننده خون استفاده میکنید (به عنوان مثال وارفارین، هپارین تزریقی)
- یا اگر یک عفونت فعال دارید.
پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین را به مدت 4-7 روز قبل متوقف کنید. داروهای ضد پلاکت مانند پلاویکس ممکن است برای 5-10 روز قبل از درمان قطع شود.
دکتر عماد انصاری پور؛ متخصص رادیولوژی – سونوگرافی و فلوشیپ فوق تخصصی تصویربرداری مداخلهای (اینترونشنال رادیولوژی) از دانشگاه علوم پزشکی مشهد
زمینه فعالیت:
- سونوگرافی های روتین و تخصصی
- رادیوگرافی های روتین و تخصصی
- اقدامات اینترونشن مانند نفروستومی (گذاشتن سوند درون کلیه ) و …
- بیوپسی (نمونه برداری) از پستان و کلیه و کبد و غدد لنفاوی و تیروئید و…
- تخلیه کالکشن (تجمع ترشحات) از داخل شکم و لگن و تعبیه درن
- آنژیوگرافی (بررسی عروق) اندام ها و شکم
آدرس: مشهد احمد آباد، بلوار ابوذر غفاری، نبش ابوذر غفاری ۲۳
شماره تماس:
بدون دیدگاه