نمونه برداری پستان چیست ؟

نمونه برداری پستان

اگر هنگام مراجعه به پزشک و انجام معاینات لازم و برسی نتایج ماموگرافی یا سونو گرافی علائمی از سرطان پستان در مراجعه کننده مشاهده شود، برای تشخیص دقیق لازم است نمونه برداری از بافت سینه انجام شود. روش های مختلفی برای نمونه برداری از سینه وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

 

بیوپسی یا نمونه برداری توده  پستان از اعمال اینترونشن(مداخله ای) است که توسط دکتر عماد انصاری پور فلوشیپ فوق تخصص اینترونشن رادیولوژی با نهایت دقت و ظرافت تحت هدایت سونوگرافی انجام می‌شود. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت  اینجا کلیک کنید

بیوپسی (نمونه برداری) با سوزن ظریف (Fine-needle aspiration biopsy) :

این روش ساده ‌ترین نوع بیوپسی پستان است و برای ارزیابی توده ای که در یک معاینه بالینی در سینه احساس می شود مورد استفاده قرار گیرد. در این روش بیمار بر روی یک تخت دراز می کشد و پزشک یک ماده بی حسی به محل نمونه برداری تزریق می کند و پس از بی حس شدن کامل ناحیه مورد نظر، سوزن نازکی را که به یک سرنگ متصل می‌شود و می‌تواند نمونه‌ای از سلول ها یا مایعات را از داخل توده جمع‌آوری کند به سینه وارد میکند. هنگام بیرون کشیدن نمونه ممکن است احساس فشار اندکی کنید . در انتهای کار یک گاز استریل بر روز محل نمونه برداری شده قرار داده میشود. این روش ها دیگر برای توده های پستان توصیه نمی شود.

روش بیوپسی(نمونه برداری) با سوزن هسته ای (Core needle biopsy):

این نوع نمونه برداری نیز برای ارزیابی توده ای که پزشک هنگام ماموگرافی یا سونوگرافی مشاهده کرده و یا هنگام معاینه به وجود آن مشکوک شده به کار میرود . در بیوپسی سوزنی از سوزنی با قطر بزرگتر استفاده میشود و برخلاف روش بالا نمونه خارج شده از بدن جامد و بزرگتر می باشد.

در روش گفته شده چندین نمونه ، هر یک به اندازه یک دانه برنج ، جمع آوری و برای شناسایی ویژگی های نشان دهنده بیماری تجزیه و تحلیل می شود. بسته به محل قرارگیری توده ، ممکن است از روشهای تصویربرداری دیگری مانند ماموگرافی یا MRI برای هدایت موقعیت سوزن برای بدست آوردن نمونه بافت استفاده شود.

نمونه برداری استریوتاکتیک (Stereotactic biopsy):

در این نوع از نمونه برداری به این دلیل که توده به خوبی قابل لمس نبوده  و همچنین به دلیل اینکه این نوع توده ها نیز در سونوگرافی بخوبی قابل مشاهده نیستند نمونه برداری باید به کمک ماموگرافی  انجام شود.. به این صورت که محل نقاط مشکوک در پستان به طور دقیق تعیین می شود. در طی این مراحل بیمار به سمت شکم روی یک سطح دراز میکشد و در حالی که یکی از سینه ها در یک مدخل تعبیه شده روی میز قرار میگیرد و بین دو صفحه فشرده میشود، رادیولوژیست درمحل تعیین شده یک برش کوچک ( به طول تقریبی 6 میلی متر ) ایجاد می کند . وی سپس یک سوزن را به آن وارد کرده و چندین نمونه از بافت را خارج می کند. نمونه ها برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می شوند.

نمونه برداری بعد از مشخص کردن توده توسط وایر و توسط برش جراحی (Excisiond Biasy):

برخی از توده های پستان بخاطر اندازه و موقعیت آنها (داخل مجاری شیری) بهتر است ابتدا توسط همکار رادیولوژی ابتدا موقعیت آن توسط تعبیه یک وایر(سیم)درون توده مشخص  شود و بلافاصله توسط همکار محترم جراح آن ناحیه با یک برش کوچک شکافته و آن توده مقادیری از بافت اطراف ان خارج و نمونه جهت بررسی آسیب شناسی ارسال گردد.

این نکته را به خاطر داشته باشید اگر پزشک توصیه به انجام نمونه برداری دارد ، این توصیه لزوما به معنی مبتلا بودن فرد به سرطان نیست و بیشتر توده های مورد آزمایش خوش خیم (غیر سرطانی) هستند.

نکاتی که لازم است قبل از نمونه برداری به آنها توجه شود:

بیمار میبایست درصورت داشتن آلرژی یا حساسیت به هر نوع دارویی پزشک خود را مطلع کند.
چنانچه بیمار از دارو های رقیق کننده خون نظیر آسپرین،وارفارین،پلاویکیس و … استفاده میکند قبل از نمونه برداری به پزشک اطلاع دهد.
چون در طی مراحل نمونه برداری ممکن است از تصویر برداری ام آر آی استفاده شود ، درصورتی که هرگونه قطعه ی مصنوعی در بدن بیمار قرار دارد ، باید انرا به اطلاع پزشک برساند. قبل از نمونه برذاری از توده پستان نیاز به ناشتایی نیست ولی چنانچه به درخواست بیمار این عمل قرار است با داروهای خواب آور (SEDATION) انجام شود باید 8 ساعت قبل از عمل ناشتا باشد.

پس از اینکه نمونه برداری با موفقیت انجام شد ، نمونه به آزمایشگاه فرستاده میشود و متخصص به دقت آنرا مورد برسی قرار میدهد و سپس یک گزارش آسیب شناسی به پزشک ارسال میکند که در آن عبارت های نرمال( عدم وجود سلول های سرطانی یا غیر طبیعی) ، غیر نرمال اما خوش خیم (تجمعات کیست های کلسیمی اما غیر سرطانی که البته ممکن است نیاز به تست و پیگیری بیشتر داشته باشد) و وجود سلول های سرطانی(شامل اطلاعات دقیق تر درباره وضعیت توده سرطانی) بسته به نتایج به دست آمده به کار رفته است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه + چهارده =