ابلیشن تومورهای کبد، ریه و کلیه به روش رادیوفرکوئنسی ( RF ) چیست؟


ابلیشن رادیوفرکوئنسی ( Radio Frequency Ablation ) روشی برای درمان تومور‌های کوچک‌تر از پنج سانتی‌متر در بافت‌های نرم از جمله کبد، کلیه، ریه و … است.

شایعترین روش غیر جراحی برای از بین بردن این تومورها RFA می باشد. علاوه بر این در تكمیل جراحی تومورهای كبدی و همزمانی با شیمی درمانی عمومی می توان از RFA به عنوان درمان مكمل استفاده نمود.

RFA از تهاجم کمتری نسبت به جراحی تومور برخوردار است. در این روش سلول‌های سرطانی بر اثر گرمای ایجاد شده توسط الکترود‌های RF در تومور، از بین می‌روند. در واقع به کمک RFA می‌توان تومور سرطانی را با کمترین آسیب به بافت سالم، از بین برد.

در ابلیشن رادیوفرکوئنسی، هدایت الکترود‌های سوزنی توسط دستگاه‌های تصویربرداری انجام می‌گیرد. به کمک سونوگرافی، سی‌ تی  اسکن یا ام ‌آر ‌آی الکترود‌های سوزنی به محل تومور‌های سرطانی هدایت می‌شود. سپس با اعمال یک ولتاژ و فرکانس بالا درون الکترود‌ها، گرمای نسبتا زیادی در حدود 90 تا 105 درجه ایجاد می‌شود. با استفاده از گرمای ایجاد شده، سلول‌های سرطانی می‌میرند. موفقیت درمان سرطان با روش ابلیشن رادیوفرکوئنسی بیشتر از 85 درصد است.

 

RFA یا رادیو فرکوئنسی

تكنیك سوزاندن با امواج رادیویی است. استفاده از این تكنیك در پزشكی نتایج بسیار قابل توجهی در بر داشته است . مانند سوزاندن ضایعات بدخیم در كبد ، استخوان ، ریه و …

 

عمل RFA چگونه انجام می‌شود؟

قبل از شروع عمل، پزشک با تعبیه آنژیوکت در ورید بیمار و استفاده از داروهای آرام‌بخش، ضد درد باعث سدیشن به بیمار می‌شود.

در این روش الکترودهای سوزنی مخصوص RF با هدایت دستگاه‌های تصویربرداری به محل تومور وارد می‌شوند. دستگاه‌های تصویربرداری اعم از سی ‌تی اسکن، سونوگرافی و … از دیگر تجهیزات این عمل هستند.

برای شروع عمل پد‌های مخصوصی روی ران یا پشت پای بیمار قرار می‌گیرد.  مولد‌های تولیدکننده جریان الکتریکی به پدهای مخصوص و الکترودها متصل می‌شوند و با ایجاد حرارت سلولهای زنده تومور در محل سوزانده می شوند .

ارجحیت رادیو فرکوئنسی نسبت جراحی 

در مواردی كه ضایعات قابل دسترسی نباشند و انجام عمل جراجی نتایج مطلوبی برای بیمار نداشته باشد , عمل رادیو فرکوئنسی بهترین روش درمانی محسوب می گردد .


مواردی که نتیجه درمان مطلوب می باشد

در صورتی كه ضایعات موجود در كبد محدود باشد (كمتر از 5 ضایعه) و دارای ابعاد كوچك باشند(كمتر از 5 سانتیمتر) و ضایعات خارج از كبد وجود نداشته و یا درحال كنترل باشند. در این صورت می توان از این عمل نتایج خوبی بدست آورد .


مدت زمان انجام عمل

با توجه به تعداد ضایعات این عمل در مدت زمان یک ساعت قابل انجام است .

 

بیهوشی در عمل

این عمل نیاز به سدیشن دارد زیرا سوزاندن تومورها با امواج رادیویی در دمای بالایی بین 90 تا 105 درجه سانتی گراد انجام می شود كه این دما قابل تحمل نیست و نیاز به سدیشن می باشد.

 

آمادگیهای لازم جهت انجام عمل

– ناشتایی کامل حدودا 6 ساعت قبل از عمل
– استحمام و زدون موهای زائد شکم و هر دو پا
– همراه داشتن مدارک پزشکی مربوط به بیماری
–  انجام آزمایش انعقاد خون
–  حضور یک همراه جهت انجام امور اداری

 

معاینات لازم قبل از عمل

– لازم است عملكرد كبد شما توسط پزشك متخصص مركز بررسی گردد.

– در صورتیكه بیماری قلبی یا دیابت دارید حتما پزشك را در جریان قرار دهید تا تمهیدات لازم اندیشیده شود.

– در صورتیكه داروهایی مانند وارفارین، آسپرین، و پلاویكس مصرف می كنید حتما پزشك معالج را مطلع نمایید.

 

بستری پس از عمل

معمولا این عمل بصورت سرپایی انجام می شود و بیمار 3 تا 4 ساعت پس از آن ترخیص می شود.ممكن است برحسب وضعیت بیمار نیاز به بستری شدن تا 24 ساعت پس از عمل باشد.


اقدامات و پیگیری لازم پس از عمل

جهت ارزیابی موفقیت درمان ، یك ماه پس از عمل RFA كبد سی تی اسكن یا ام آر آی در مركز انجام  و با مدارک قبل از عمل مقایسه خواهد شد و متعاقبا اقدامات لازم نسبت به درمان انجام می پذیرد .

 

 عود تومور

سوزاندن تومور به معنی از بین رفتن كامل تومور و درمان قطعی نمی باشد. لذا احتمال زنده ماندن سلولهای سرطانی در حاشیه تومور وجود دارد كه باعث عود تومور می شود . که در كنترلهای بعدی , بیمار بررسی شده در صورت عود , تومور مجددا سوزانده می شود.


استراحت پس از عمل

بعد از انجام عمل بیمار دچار درد در ناحیه كتف، ضعف، بی اشتهایی و تب  می شود كه گاهی این علائم تا 10 روز بطول می انجامد. بنابراین بیمار نیاز به 7 تا 10 روز استراحت دارد .

مركز تصویربرداری ارمغان تندرستی با در اختیار داشتن امكانات مدرن و دانش پزشكی روز توسط متخصصان مجرب این امكان را به بیمارانی كه جهت انجام این عمل به خارج از كشور مراجعه نموده اند، می دهد تا ادامه درمان خود را با آرامش خاطر در این مركز انجام دهند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × 5 =