درمان های رایج انواع کیست

جراجی انواع کیست

کیست ها کیسه هایی هستند که در پوست یا نواحی دیگر بدن ظاهر می شوند و حاوی مایعات ، هوا یا مواد دیگری هستند . کیست ها انواع مختلفی دارند و عواملی همچون انسداد مجاری ، تورم فولیکول های مو و یا عفونت ها می توانند باعث ایجاد کیست شوند . در این مقاله به بررسی تخلیه انواع کیست می پردازیم . در بسیاری از موارد کیست ها بی ضرر بوده و نیازی به درمان ندارند با این وجود ، همه ی کیست ها باید توسط پزشک معاینه شوند . برخی کیست ها در داخل بدن رشد می کنند و قابل مشاهده توسط شخص نیستند . بسته به نوع و محل کیست پزشک گزینه های درمانی مختلفی را پیشنهاد می کند.

درمان های رایج انواع کیست عبارت اند از

تخلیه کردن کیست ، آسپیراسیون با سوزن ظریف ( FNA ) ، برداشت کیست با استفاده از عمل جراحی ، لاپاراسکوپی برداشت کیست .

روش تخلیه کیست؟

در این روش محل کیست توسط پزشک به صورت موضعی بی حس شده و کیست با ایجاد برشی کوچک تخلیه می شود . سپس به مدت یک یا دو روز بعد از تخلیه کیست زخم پانسمان می شود . زخم ناشی از تخلیه کیست پس از یک یا دو هفته بهبود پیدا می کند . افراد جهت درمان یا پیشگیری از عفونت ها ممکن است به مصرف دارو های آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند . روش تخلیه برای کیست های اپیدرموئید یا پیلار بر روی پوست مناسب نمی باشد زیرا در این فرآیند کیست درون پوست باقی مانده و دوباره تشکیل می شود . علاوه بر آن ، تخلیه کیست می تواند سبب بروز جای زخم بر سطح یا زیر پوست شود . وجود این زخم ها برداشت کیست را در آینده دشوار می کند .

آسپیراسیون با سوزن ظریف ( FNA )

در این روش برای تخلیه کیست ، پزشک سوزنی ظریف را وارد کیست می کند . پس از تخلیه شدن ، کیست کمتر نمایان خواهد بود . این روش برای کیست های پستانی استفاده می شود که می توانند دوباره تشکیل شوند . همچنین روش آسپیراسیون با سوزن ظریف برای تعیین سرطانی بودن بافت یک توده پستانی یا نمونه برداری ( بیوپسی ) هم قابل استفاده می باشد .

برداشت کیست با استفاده از عمل جراحی

برای کیست هایی مثل گانگلیون ، بیکر و درموئید ، جراحی یک گزینه درمانی محسوب می شود . در این روش محل کیست توسط پزشک به صورت موضعی بی حس شده و کیست پس از ایجاد برشی کوچک خارج می شود . استفاده از روش جراحی باعث ایجاد جای زخم یا اسکار می شود . کیست های کانگلیون و بیکر گاهی اوقات پس از جراحی مجددا تشکیل می شوند .

لاپاروسکوپی برداشت کیست

برداشتن کیست با جراحی لاپاروسکوپی روش دیگری است که می تواند برای برخی کیست ها مانند کیست های تخمدانی استفاده شود . در این روش جراح برش های کوچکی را با استفاده از یک تیغ ( اسکالپر ) بر روی ناحیه مورد نظر ایجاد می کند . سپس دوربین کوچکی به نام لاپاراسکوپ را از طریق یکی از آن برش ها به بدن فرد وارد کرده و کیست را پس از مشاهده ، خارج می کند . زخم های ایجاد شده در جراحی لاپاروسکوپی کوچک بوده و جای زخم اندکی به جا می ماند .

اقدامات و مراقبت های لازم پس از برداشت کیست

  • داروهای آنتی بیوتیک خوراکی حتما باید به گونه ای که پزشک توصیه کرده مصرف شوند ، حتی در صورت التیام زخم
  • زخم را با بانداژ خشک بپوشانید و در صورت وجود ترشحات ، بانداژ را تعویض کنید
  • در بعضی موارد گاز درون زخم قرار می گیرد در این صورت برای برای برداشتن آن به مطب پزشک مراجعه کنید و یا اگر پزشک نحوه خارج کردن آن را به شما آموزش داده است می توانید خودتان آن را انجام دهید
  • پماد ها و کرم های آنتی بیوتیک را طبق تجویز پزشک مصرف کنید
  • زمان بهبود زخم بسته به نوع کیست و نحوه برداشت آن متفاوت است

استفاده از درمان های خانگی برای رفع کیست

بسیاری از کیست های پوستی بی خطر بوده ونیازی به درمان ندارند . با این حال برخی کیست ها بیانگر وجود خطرات جدی هستند . لازم است افراد قبل از امتحان هرگونه درمان خانگی جهت تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنند و در صورت موافقت پزشک می توانند از درمان های خانگی استفاده کنند.

 

دکتر عماد انصاری پور؛ متخصص رادیولوژی – سونوگرافی و فلوشیپ فوق تخصصی تصویربرداری مداخله‌ای (اینترونشنال رادیولوژی) از دانشگاه علوم پزشکی مشهد

زمینه فعالیت:

  • سونوگرافی های روتین و تخصصی
  • رادیوگرافی های روتین و تخصصی
  • اقدامات اینترونشن مانند نفروستومی (گذاشتن سوند درون کلیه ) و …
  • بیوپسی (نمونه برداری) از پستان و کلیه و کبد و غدد لنفاوی و تیروئید و…
  • تخلیه کالکشن (تجمع ترشحات) از داخل شکم و لگن و تعبیه درن
  • آنژیوگرافی (بررسی عروق) اندام ها و شکم

آدرس: مشهد احمد آباد، بلوار ابوذر غفاری، نبش ابوذر غفاری ۲۳

شماره تماس:

38448770 051  داخلی 506

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه × دو =